Preložka cesty 1/74 zvýši bezpečnosť aj kvalitu životného prostredia

04.04.2008 Humenné

Humenné 4. apríla (TASR) - Preložka cesty 1/74 v smere Brekov-Humenné, ktorá povedie pomimo uvedenej obce, zvýši nielen bezpečnosť účastníkov cestnej dopravy, obyvateľstva, ale podpíše sa aj pod zvýšenie kvality ...
Výstavba novej cesty s predpokladaným rozpočtovým nákladom 1,5 miliardy Sk (46,30 milióna eur) potrvá do roku 2012. \"Výstavbou komunikácie, ktorá je dôležitá aj v súvislosti s prípravou rozsiahleho projektu zábavného parku Vtáčie údolie, odobrila vláda SR na svojom nedávnom výjazdovom rokovaní v Humennom, čím potvrdila že v súčasnosti je nevyhnutné pokračovať v príprave celkového obchvatu mesta s vyše 35 000 obyvateľmi, \" uviedol dnes pre TASR primátor Humenného Vladimír Kostilník.
Trasa novej cesty v dĺžke asi 14 kilometrov povedie katastrálnym územím Brekova, Jasenova a Humenného v smere na Sninu. Jej realizácia sa navrhuje v troch variantoch. O definitívnej podobe však ešte nie je rozhodnuté. Varianty sa okrem iného odlišujú počtom križovatiek a premostením.
Stará cesta 1/74, ktorá prechádza obcou Brekov, má nevyhovujúce parametre a je úsekom častých dopravných nehôd. Po vybudovaní novej mimo území spomínaných obcí a Humenného dôjde k prerozdeleniu a poklesu dopravy na tamojších komunikáciách.
V Humennom pribudol už kruhový objazd na ceste I. triedy 1/74 v smere na Sninu, ktorý uvoľnil premávku na traumatizujúcej komunikácii. Investičný náklad kruhového objazdu a kilometrový nový asfaltový povrch medzi tamojšou malou a veľkou železničnou stanicou predstavoval 12 miliónov Sk (370.359 eur). Mestu sa tak podarilo odbremeniť križovatku, ktorá v rámci nehodovosti na Slovensku patrila na 18 miesto.
V meste pribudla aj nová cestná komunikáciu, ktorej výstavba si vyžiadala náklady v objeme 110 miliónov Sk (3,39 milióna eur). Išlo o preložku cesty z veľmi frekventovanej Mierovej ulice v centre, čo jednoznačne zlepšilo prieťah mestom.
(1 EUR = 32,401 SKK)
 

Vyberte región